Als je een elektrische auto rijdt is het belangrijk dat je deze regelmatig oplaadt. Om je auto te kunnen opladen heb je een laadpaal nodig. Om het jezelf een stuk makkelijker te maken is het tegenwoordig mogelijk om een laadpaal bij je woning te laten plaatsen. Daarnaast kun je een laadpaal rondom je bedrijf laten plaatsen. Hier lees je alles over een laadpaal laten plaatsen: de kosten, de mogelijkheden en de voordelen.
Meer over de laadpaal
Een laadpaal levert een bepaalde hoeveelheid krachtstroom waarmee de accu van een auto kan worden opgeladen. Door middel van laadkabels worden elektrische auto’s aan laadpalen gekoppeld. Je kunt ervoor kiezen om de accu op een normaal tempo op te laden of voor snelladen. Laden met normale snelheid doe je wanneer je de auto niet nodig hebt, bijvoorbeeld in de avond of ‘s nacht. Een accu volledig laden kost 6 tot 10 uur. Dit is afhankelijk van het type auto, maar ook van het type laadpaal. Wil je de accu van je auto zo snel mogelijk vol laden? Dan kies je voor snelladen. Snellaadpalen kun je langs drukke snelwegen vinden. Met deze laadpaal is je auto in 20 tot 40 minuten weer volledig opgeladen.
De voordelen van een eigen laadpaal
- Een vast oplaadpunt: het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt toe. Het kan dus voorkomen dat de openbare laadpaal bij jou in de buurt al in gebruik is. Met een eigen laadpaal heb je hier nooit last van.
- Eenvoudige montage: de aanschaf en montage van een laadpaal zijn erg eenvoudig. Je kunt eventueel een elektricien inschakelen voor het monteren van de laadpaal.
- Geen toestemming nodig: je hebt geen toestemming nodig van de gemeente om een laadpaal te kunnen laten plaatsen.
Laadpaal laten plaatsen kosten
De kosten om een laadpaal te laten plaatsen lopen enorm uiteen. In de eerste plaats heb je te maken met eenmalige kosten. Het aanschaffen van de laadpaal zelf, maar ook het laten plaatsen van de laadpaal. Vervolgens heb je te maken met variabele kosten. Dat zijn de kosten die je betaalt voor het opladen van de auto middels de laadpaal. Wat kun je verwachten als het gaat om de laadpaal laten plaatsen kosten?
Aanschaf en plaatsing: tussen de €500 en €1500
Kosten opladen elektrische auto: gemiddeld 3,5 cent per kilometer
Laadpaal laten plaatsen: de mogelijkheden
Voordat je een laadpaal gaat laten plaatsen is het belangrijk om te weten wat je mogelijkheden zijn en welke de beste Tesla laadpaal voor jou is. Op deze manier kun je een goed overwogen keuze maken en weet je ook zeker dat je de juiste beslissing neemt. Er zijn verschillende opties mogelijk.
Laadpaal op eigen terrein laagbouw
In dit geval wordt de laadpaal geïnstalleerd of gekoppeld aan je huisaansluiting. Onder laagbouw verstaan we een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kap of een vrijstaande woning. Het is mogelijk dat je hiervoor een aparte aansluiting nodig hebt. In sommige gevallen is bijvoorbeeld een zwaardere aansluiting nodig. Deze kan voor je geïnstalleerd worden.
Laadpaal op eigen terrein laagbouw via aparte afrekening
Een andere mogelijkheid voor het laten plaatsen van een laadpaal, is dat je de kosten van de stroom van de laadpaal apart laat verrekenen. Hiervoor is een extra meetpunt nodig. Dit meetpunt vraagt om een apart contract met een energieleverancier. Je kunt hiervoor een andere leverancier kiezen dan de huidige leverancier van de rest van je stroom.
Laadpaal op eigen terrein hoogbouw
De volgende optie is het laten plaatsen van een laadpaal bij hoogbouw. Onder hoogbouw verstaan we een flat of appartement. Hiervoor heb je eerst toestemming nodig van de beheerder of de VvE. Heb je toestemming gekregen? Dan kun je een installateur laten komen voor het laten plaatsen van de laadpaal.
Soorten laadpalen: 1-fase en 3-fase
Je kunt uit verschillende soorten laadpalen kiezen, waaronder de 1-fase en de 3-fase laadpaal. Wat zijn de verschillen tussen beide opties? Het belangrijkste verschil zit heb in de krachtbron die je in de meterkast hebt en wat de elektrische wagen aankan. Natuurlijk kun je er meer laden zoals een elektrische brommobiel die tegenwoordig ook best wat kost.
1-fase: voor hybride plug-ins die aan het maximale laadvermogen genoeg hebben.
3-fase: voor volledig elektrische auto’s die meer vermogen aankunnen.
Een meterkast heeft standaard een 1-fase aansluiting voor een 1-fase laadstation. Deze 1-fase laadpaal maakt gebruikt van de 230V aansluiting met een standaard vermogen van 16 Ampère. Het maximale laadvermogen is 3,7 kW. Een accu van 60 kW is in ongeveer 16 uur opgeladen. Wanneer je jouw elektrische auto met meer kracht kunt opladen (zoals het opladen van een Tesla model S) is het slim om voor een 3-fase aansluiting te kiezen. Deze moet je eerst aan laten leggen door een professionele installateur. Een 3-fase laadpaal gebruikt 400V in plaats van 230V en heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW. Een 3-fase laadpaal laadt dus drie keer zo snel als een 1-fase laadstation.
Particulier of openbaar?
Bij het laten plaatsen van een laadpaal kan het om twee soorten laadpalen gaan. Een laadpaal die je particulier gaat gebruiken of een laadpaal die je openbaar wil laten gebruiken, bijvoorbeeld voor je werknemers of voor klanten met een elektrische auto. Wat zijn in beide gevallen de mogelijkheden?
Particulier: je plaatst de laadpaal op eigen terrein. Dit betekent dat je geen vergunning nodig hebt, omdat de laadpaal niet voor anderen toegankelijk is.
Openbaar: je plaatst de laadpaal op een openbare parkeerplaats en hiervoor heb je een vergunning nodig. Omdat iedere gemeente andere beleidsregels heeft is het belangrijk om je hier eerst in de verdiepen.
Door wie laadpaal laten plaatsen?
Je kunt zelf aan de slag gaan met het plaatsen van een laadpaal, maar het is verstandiger om dit door een professional laten doen. Een installateur weet precies hoe de aansluitingen werken. Het is slim om eerst te kijken naar het type auto wat jij hebt, maar ook naar welk type laadpaal de beste keuze is. Zo voorzie je jouw auto zo snel mogelijk van de juiste hoeveelheid stroom en zit je nooit met een lege accu.
Laadpaal laten plaatsen: zo werkt het
Wil je een laadpaal laten plaatsen bij jou thuis? Daarvoor huur je het beste een gecertificeerde professional in die dit voor je monteert en installeert. Maar wat wordt er precies gedaan? De laadpaal wordt direct aangesloten op de meterkast van jouw woning. Hiervoor wordt er in de meterkast een speciale kabel geplaatst en wordt er een nieuwe stroomgroep aangemaakt. Op deze manier wordt het stroomnet in jouw woning niet overbelast. Is de installatie uitgevoerd? Dan wordt er een muurdoorboring gemaakt. Hierdoor worden de kabels naar buiten getrokken. Deze kabels worden later buiten het huis ingegraven.
De volgende stap is het installeren van de laadpaal. De laadpaal wordt op de door jou gekozen plek geplaatst. De laadpaal wordt vervolgens ook met jouw thuisnetwerk verbonden indien nodig. Is de laadpaal geplaatst en verbonden? Dan wordt de werking gecontroleerd. Vervolgens krijg je de nodige uitleg en advies over het gebruik van de laadpaal.
Aanbieding
Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!
Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!